Spring naar inhoud

Seizoen 2023- 2024

Alle bijeenkomsten zijn komende seizoen in de zaal De Ploeg 

Het volledige programmaboekje is hier in te zien.

Annegreet van Bergen

18 september 2023 – Lezing van Annegreet van Bergen over Het Goede Leven. We beginnen het seizoen met een terugblik naar de jaren ’50 en ‘60 van de vorige eeuw. Annegreet van Bergen heeft als journalist een scherp oog voor de gebeurtenissen in die tijd en zij weet daar, met beelden uit die tijd, buitengewoon boeiend over te vertellen.

 

 

Imke de Boer

16 oktober 2023 – Lezing van Imke de Boer over Past het dier nog op ons bord. Imke de Boer is hoogleraar Dieren & Duurzame Voedselsystemen aan de Wageningen Universiteit. Als systeemdenker wil zij bijdragen aan een duurzame voedseltoekomst. Voor haar visie daarop ontving ze in 2020, samen met haar team, de prestigieuze Rockefeller Food System Vision Prize.

 

 

Jan Bart Gewald

20 november 2023 – Lezing van Jan Bart Gewald over Afrika in beweging. Jan-Bart Gewald groeide op in Afrika. Hij begon zijn studie Politieke Studies en Geschiedenis van Afrika aan Rhodes University in Zuid-Afrika. Hij studeerde af aan de Universiteit Leiden in 1990 en promoveerde, ook in Leiden, in 1996. Gewald werd onderzoeker aan het Afrika-Studiecentrum en later hoogleraar in de Geschiedenis van zuidelijk Afrika aan het Instituut voor Geschiedenis van de Universiteit Leiden.

 

Pianist Klaas Bakker

11 december 2023 – Presentatie van pianist/verteller Klaas Bakker over Midwinterkerst. Klaas Bakker studeerde pi-no en schoolmuziek aan het Amsterdams Conservatorium. Speelde o.a. in het ASKO-ensemble en het Radio Kamer Orkest. Hij is een vertrouwd presenator bij het NUT in Zelhem.

 

 

Martin Idema

15 januari 2024  Lezing van Martin Idema over de Tibet - leven op het dak van de wereld.  Hij neemt ons mee naar Tibet, waar hij in 2016 kennis maakte met de bijzondere Tibetaanse cultuur: doordrenkt van het Boed-dhisme, waarbij het religieuze leven in en om de tempels en op de vele heilige plaatsen een grote rol speelt.

 

 

Laurien Crump

19 februari 2024 – Lezing van Laurien Crump over het Okraineconflict. Laurien Crump gaat in op de achtergronden van dit conflict. Over hoe Poetin er toe gekomen is om de Oekraïne te willen “redden uit de klauwen van de nazi regering en het agressieve Westen”. Laurien Crump was universitair hoofddocent in de Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen aan de Universiteit van Utrecht en gespecialiseerd in multilaterale diplomatie en Europese veiligheid tijdens de Koude Oorlog.

 

Iris Maalderink

18 maart 2024 – Lezing van Iris Maalderink over Jan Toorop. De bekende Zelhemse kunsthistorica Iris Maalderink vertelt ons over de veelzijdige Jan Toorop en vertelt ons over hoe het idee achter een kunstwerk voor Toorop belangrijker was dan de stijl of techniek waarin het gemaakt wordt. Iris houdt regelmatig interessante lezingen voor het NUT.

 

Bert Voskuil

15 april 2024  Lezing van Bert Voskuil over de Meestervervalsers. Onderzoeksjournalist Bert Voskuil dook in de schimmige wereld van de valse kunst en zocht naar de motieven en praktijken van deze bijzondere, maar criminele beroepsgroep. Hij vertelt over de beste, onwaarschijnlijkste, spannendste, maar altijd waargebeurde verhalen over meester-vervalsers zoals Van Meegeren en Tom Keating.

 

 

Roelf de Boer

27 mei 2024 – Lezing van Roelf de Boer over de Stikstofproblematiek. Nederland worstelt met de stikstofproblematiek dat de grootste uitdaging is voor onze demissionaire premier maar ook de bouwers van huizen en wegen vragen zich af: hoe moet het nu gaan? Ir. Roelf de Boer (cultuurtechniek, gespecialiseerd in agrarisch natuurbeheer) beschrijft de problemen en stilletjes zal hij hier en daar een poging wagen om oplossingen te formuleren.