Spring naar inhoud

Seizoen 2022 – 2023

Alle bijeenkomsten zijn komende seizoen in de zaal De Ploeg 

Het volledige programmaboekje is hier in te zien.

Annegreet van Bergen

19 september 2022 – Lezing van Annegreet van Bergen over Het Goede Leven. We beginnen het seizoen met een terugblik naar de jaren ’50 en ‘60 van de vorige eeuw.  [afgelast wegens familieomstandigheden

 

 

Inge Jansen

17 oktober 2022 – Lezing van Inge Jansen over China. Inge Jansen is gespecialiseerd in de Chinese cultuur en maat-schappij. Ze weet vaak originele invalshoeken te vinden om haar kennis over China te delen, waarbij ze zich nooit zal laten verleiden tot het trekken van snelle conclusies maar altijd op zoek is naar de nuance.

 

Bastiaan Brink

21 november 2022 – Lezing van Bastiaan Brink over Sporen naar de horizon. Bastiaan Brink is musicus en schrijver. Hij studeerde antropologie, filosofie en theologie aan de Universiteit van Amsterdam. Al van jongs af aan maakt hij reizen en probeert hij mensen via een muzikale of geschreven vertelling mee te voeren naar werelden die zich bevinden achter de horizon.

 

gery groot zwaaftink
Gery Groot Zwaaftink

19 december 2022 – Presentatie van beroepsverteller Gery Groot Zwaaftink over Scrooge en Marley. Gery weet als geen ander de sfeer op te roepen van de Victoriaanse tijd waarin het verhaal speelt. Maar met de van hem bekende humor en re-lativering geeft hij er een eigentijdse draai aan waardoor het aloude verhaal ook in onze tijd indruk maakt.

 

Marie Therese Andeweg

16 januari 2023  Lezing van Marie Thérèse Andeweg over de Volkshuisvesting in Nederland.  Wonen is belangrijk. Volkshuisvesting kent een lange en boeiende geschiedenis. Marie Thérèse Andeweg is bouwkundig ingenieur. Ze is gespecialiseerd in de Nederlandse volkshuisvesting van na de oorlog en de herontwikkeling – in plaats van sloop – van  woningen.

Nico Wissing

20 februari 2023 – Lezing van Nico Wissing over Natuurinclusief leven, wonen en werken. Nico Wissing heeft al meer dan 35 jaar ervaring als tuin- en landschapsontwerper. Nico wordt door velen gezien als de ‘’Groene Visionair’’. Hij staat bekend om zijn eigen kijk op duurzaamheid en materiaalgebruik. Nico Vertelt over voorbeeldprojecten waarin zijn visie wordt toegepast.

Iris Maalderink

20 maart 2023 – Lezing van Iris Maalderink over Theo van Doesburg en De Stijl. De bekende Zelhemse kunsthistorica Iris Maalderink vertelt ons over het bewogen leven van Theo van Doesburg en neemt ons mee langs de kunstwerken die door hem en zijn tijdgenoten zijn gemaakt en waar velen van ons nog steeds van kunnen genieten.

Colossos van Rhodos

17 april 2023  Lezing van Rob van Eck over de Zeven wereldwonderen. De zeven wereldwonderen waren: Piramide van Cheops, Hangende tuinen van Babylon, Tempel van Artemis in Efeze, Beeld van Zeus te Olympia, Mausoleum van Halicarnassus, Kolossus van Rodos en de Pharos van Alexandrië. Rob van Eck reisde tijdens zijn werkzame leven naar alle continenten. Hij neemt ons mee naar de zeven klassieke wereldwonderen. Hij zal de nieuwe wereldwonderen niet overslaan.

VeiligVerkeerNederland

15 mei 2023 – Lezing van Jan Hommes (VVN) over Verkeersveiligheid. Het wordt druk op het fietspad met allerlei nieuwe vervoermiddelen zoals de 45km-auto en de elektrische fiets. Horen die wel thuis op het fietspad. Bij velen van ons leidt dat tot een toenemend gevoel van onveiligheid op de weg. Jan Hommes van Veilig Verkeer Nederland vertelt over het werk van VVN en over de inspanningen om het verkeer veiliger te maken.