Spring naar inhoud

Seizoen 2021 – 2022

Alle bijeenkomsten zijn komende seizoen in de zaal De Ploeg 

Het volledige programmaboekje is hier in te zien.

Bert Lotz
dr. L.A.P. (Bert) Lotz

20 september 2021 - Lezing: Bert Lotz over Gentechnologie
Genetische modificatie van gewassen wordt al jaren een hulpmiddel genoemd dat een bijdrage kan leveren aan de verduurzaming van ons voedsel of juist daar een afbreuk aan kan doen. Bert Lotz (Wageningen Universiteit) doet onderzoek naar mogelijke kansen en bedreigingen.

Ira van Eelen
Ira van Eelen

25 oktober 2021 - Lezing Ira van Eelen over Kweekvlees Kweekvlees is vlees dat in een laboratorium gekweekt wordt uit stamcellen van dieren. Kunstmatig gekweekt vlees dus. Ira van Eelen (dochter van kweekvleespionier Willem van Eelen) is met haar organisatie KindEarth Tech (KET) een actief promotor van deze aanpak.

 

Dick Mol

15 november 2021 - Lezing Dick Mol over De moderne mammoetjager.  Dick Mol vertelt over een expeditie voor het opgraven van een mammoetkarkas uit de eeuwig bevroren bodem van Arctisch Siberië. Een mammoet-mummie die duizenden jaren met huid en haar bewaard is gebleven. Was de ontdekking en opgraving van interesse? Ja, is het antwoord.

Marie Thérèse ter Haar

20 december 2021 - Lezing/presentatie Marie Thérèse ter Haar over Catharina de Grote. Catharina was een spraakmakende en kleurrijke persoonlijkheid. Zowel als Tsarina als op het persoonlijke vlak. Het is Marie Thérèse ter Haar toevertrouwd om Catharina de Grote op een boeiende manier neer te zetten en een goed beeld te geven van haar regeerperiode en haar persoonlijkheid.

Ad van Wijk

18 januari 2022 - Lezing Ad van Wijk over Waterstof
Prof.dr. A.J.M. van Wijk is landelijk zeer bekend om zijn kennis van waterstoftechnologie . In zijn lezing gaat hij in op hoe waterstof voor ons een belangrijke energiedrager kan zijn. Waterstof als een onuitputtelijke bron van warmte en licht.

 

Irene van Aart

21 februari 2022 - Voorstelling Irene van Aart: aanmodderen. Irene van der Aart is als cabaretière, actrice en zangeres in vele genres thuis. Daarnaast geniet ze bekendheid als auteur van columns in de “Gelderlander . In het vorig seizoen hebben we genoten van haar voorstelling : “De Boer Op". 

 

Aly Wagenvoorde

21 maart 2022 - Lezing Aly en Cees Wagenvoorde over IJsland. In de zomer van 2019 hebben Aly en Cees Wagenvoorde drie weken lang rondgereisd door IJsland, een land met gletsjers en geisers. Met vulkanen en watervallen. Uiteraard leverde deze reis weer vele prachtige foto's op. U zult zich dan ook geen moment vervelen bij deze boeiende lezing vol natuur en cultuur.

Toon van Kessel (VITENS)

25 april 2022 - Lezing Toon van Kessel (Vitens) over Ons Drinkwater. De drinkwatervoorziening in de Achterhoek is niet eenvoudig. Door de geologische opbouw van de Achterhoek zijn de mogelijkheden voor waterwinning beperkt. De waterwinning beïnvloedt het watersysteem (verdroging) en de landbouw heeft grote invloed. Na deze avond bent u een drinkwaterkenner.

Jaap Nijstad

16 mei 2022 - Lezing Jaap Nijstad over kunstenaar Leo Kok. Het korte leven van Leo Kok (1923-1945) was waarschijnlijk grotendeels onopgemerkt gebleven zonder de indringende tekeningen die hij tijdens de Tweede Wereldoorlog in Kamp Westerbork heeft gemaakt. Kunsthistoricus Jaap Nijstad neemt u mee naar het schilderij zelf. 
.