Spring naar inhoud

Van St-Petersburg naar Moskou

Tsaar Peter de Grote (1672-1725)

[lezing door Wim Kroon]
In twee uur reizen we mee met een bevlogen gids van St-Petersburg naar Moskou. Een tegenbezoek zou het genoemd kunnen worden. Op zondagmorgen 18 augustus 1697 bezocht tsaar Peter de Grote immers Nederland. Hij meerde af met een kleine aak in Zaandam en nam zijn intrek bij Gerrit Kist, een timmerman, die hij had leren kennen in St Petersburg. Hij wilde alles weten van de scheepsbouw in Holland en logeerde een aantal nachten in een krappe bedstee in Zaandam. De 25-jarige vorst bezocht Holland als afsluiting van zijn tocht door West-Europa met het doel Rusland wakker te schudden uit haar middeleeuwse slaap. Aan deze monarch dankt St-Petersburg haar naam en bestaan. St-Petersburg is dan ook voor ons een mooi begin om kennis te maken met het oude en ook met het moderne Rusland.

Na een eerste verkenning van de stad bezoeken we natuurlijk het wereldberoemde museum de Hermitage, het vroegere winterpaleis van de Romanovs. De laatste vertegenwoordigers van dit roemrijke geslacht werden in 1918, na het uitbreken van de Revolutie, op meer dan wrede wijze vermoord in Jekaterinenburg, gelegen aan de overzijde van het Oeralgebergte. Na St. Petersburg brengt de gids ons in het mooie Novgorod en Tver om ons vervolgens te begeleiden naar de steden van de zgn. Gouden Ring gelegen ten noorden van Moskou: Sergijev Posad, Jaroslavl, Suzdal, Vladimir en Pereslavl-Zalesski. U krijgt niet alleen prachtige beelden te zien van beroemde kloosters en kerken, maar ook het verhaal te horen van de Russisch Orthodoxe Kerk met haar indrukwekkende traditie. Wist u dat in Suzdal fraaie lakdoosjes gemaakt worden, ware kunstwerken beschilderd met slechts een enkele eekhoorn-of vossenhaar?

Via radio en t.v. horen we dikwijls berichten vanuit het Kremlin en bedoeld wordt dan het regeringscentrum in Moskou. Maar niet alleen deze stad heeft een kremlin, die vindt u ook in veel andere steden. Een kremlin is niet anders dan een vesting binnen een stad met bijna altijd een zware ommuring.

Uiteindelijk bereiken we de wereldstad Moskou met zijn 14 miljoen inwoners. Alleen al de ring rond deze stad is 200 km lang. We gaan natuurlijk naar het regeringscentrum van Rusland: het Kremlin. Wist u overigens dat niet alleen Moskou een kremlin heeft? Ook in veel andere Russische steden is een kremlin – een vesting met zware ommuring  - terug te vinden. We bezoeken natuurlijk het Rode Plein met de beroemde Basiliuskathedraal, het Lenismausoleum en het overdekte warenhuis GOEM. Ook de metro van Moskou is heel bezienswaardig. De stationsgebouwen zijn ware ondergrondse paleizen. Ze werden gebouwd in de jaren dat Rusland gebukt ging onder het communisme. Het is de trots van de stad en ooit van de communistische partij.Metro in Moskou

In tweemaal drie kwartier krijgt u veel te horen en te zien. U zult begrijpen dat in deze beperkte tijd slechts enkele aspecten van dit immense rijk aan de orde kunnen komen. Maar met wat we u tonen en vertellen krijgt u ongetwijfeld een aardige en verfrissende kijk op dit bijzondere land en haar bewoners. De lezing vindt plaats op 20 februari in Ellen’s restaurant en begint om 20.00uur. De entree is gratis voor leden van het Nut maar andere belangstellenden zijn ook van harte welkom tegen betaling van €4,--


Wim Kroon

Wim Kroon is gepensioneerd onderwijzer/schooldirecteur, leraar geschiedenis. Na zijn werkende leven is hij gevraagd als gids actief te willen zijn op Paleis Het Loo.  Hij gaf daar onder meer lezingen voor de medewerkers binnen het paleis. Zijn liefde voor vaderlandse historie komt tot uiting in de boeken die hij erover schreef (bv Thuyss opt Loe, 1997/2000) . Hij verzorgt nog steeds regelmatig paleis lezingen over het Huis Oranje-Nassau, en wisselt die af met verhalen over door hem bezochte landen. Zijn PowerPoint-presentaties gaan vergezeld van mooi beeldmateriaal.