Spring naar inhoud

Gezond ouder worden

[Lezing Lia Middeljans-Tijsen]

Vrijwel  iedereen wil graag oud worden maar niet oud zijn, dat is een veel gehoorde opmerking als het ouder worden ter sprake komt. We worden steeds ouder: de gemiddelde levensverwachting ligt nu voor mannen op ruim 79 jaar en voor vrouwen op bijna 83 jaar en die levensverwachting stijgt nog steeds. Maar met stijgende leeftijd neemt ook de vitaliteit af en gaan zich hoe dan ook beperkingen voordoen. Dan denk je in de eerste plaats aan lichamelijke ongemakken zoals pijnlijke gewrichten, slechter zien of horen maar ook psychische problemen horen bij het ouder worden. Het geheugen gaat achteruit, men vergeet sneller iets en ook sociale contacten worden spaarzamer.

Maar het is niet alleen maar kommer en kwel. Veel ouderen hebben een heel actief sociaal leven, vergeetachtigheid is soms wel eens handig en met de meeste lichamelijk kwaaltjes valt prima te leven.

En dan zijn er natuurlijk nog de ontwikkelingen in de ouderengeneeskunde, die het leven kunnen veraangenamen en dat is het vakgebied van de geriater. De klinische geriatrie legt zich toe op de ouder wordende mens met dikwijls meerdere aandoeningen, waarbij het gaat om een combinatie van lichamelijke, psychische en sociale problemen. De nadruk ligt op kwaliteit van leven en de zelfredzaamheid van ouderen.

Geriater Lia Middeljans

Mevrouw Lia Middeljans is klinisch geriater in het Slingeland Ziekenhuis. Zij zal ons op 20 maart bijpraten over de ontwikkelingen op haar vakgebied en over de mogelijkheden om gezond(er) oud te worden.

Zoals gebruikelijk vindt deze lezing plaats om 20.00 uur in Ellen’s restaurant en is deze gratis voor de leden maar andere belangstellenden zijn ook van harte welkom tegen betaling van € 4,00.