Wie door de Achterhoek rijdt en er een beetje op let, ziet heel verschillende bouwstijlen. Natuurlijk de oude Saksische boerderijtjes, vaak meer of minder succesvol verbouwd tot “boerderettes”.

Maar ook statige landhuizen en eeuwenoude kastelen. In de oudere stadjes, zoals Doesburg, zijn prachtige oude herenhuizen uit verschillende tijden te bewonderen. En in Winterswijk zijn nog prachtige huizen te zien die gebouwd zijn in de bloeitijd van de textielindustrie, in de eerste helft van de twintigste eeuw.

Maar er zijn niet alleen statige huizen gebouwd. Met name na de Tweede Wereldoorlog zijn overal nieuwe woonwijken verre-zen om huisvesting te kunnen bieden aan een groeiende bevolking en om tegemoet te komen aan de behoefte van meer woonruimte per persoon. En met het stijgen van de welvaart, steeg ook de behoefte aan meer comfort in en om de woning. De eerste woningen die na de Tweede Wereldoorlog werden gebouwd hadden nog geen douche. De bewoners gingen naar een badhuis of ’s zaterdagsavonds in de teil. Later werd een douche of een bad ook in de “arbeiderswoningen” gemeen- goed.
Ieder dorp en iedere stad kent voorbeelden van meer of minder geslaagde woonwijken. In eerste instantie waren dat rechte straten met eenvormige huizen. Vaak goedkoop gebouwd want geld en bouwmaterialen waren schaars. Typisch voor de bouw in de jaren ’50 waren de grote tuinen. Er werd van uitgegaan dat iedereen zijn eigen aardappelen en groente ver- bouwde. En er moest ruimte zijn voor een eigen kippenhok. “Een ei hoort er bij” was toen een gevleugelde uitspraak.
Later gebouwde woonwijken kenmerkten zich door minder tuin en meer comfort in de woning. Woonwijken die nu gebouwd worden kenmerken zich vooral door pluriformiteit in de bouw, kleine bouwpercelen (bouwgrond is schreeuwend duur), aandacht voor veiligheid en aandacht voor duurzaamheid.

Vincenth Schreurs
Al die woningen en al die woonwijken zijn ontworpen door architecten en iedere architect heeft een eigen visie op wonen. Eén van die architecten is Vincenth Schreurs. In 2005 afgestudeerd aan de Academie voor Bouwkunst in Arnhem. In 2007 heeft hij zijn eigen bureau opgericht.
Vincenth heeft zijn eigen stijl ontwikkeld waarbij strakke lijnen, licht, functionaliteit en duurzaamheid de meest opvallen- de kenmerken zijn. Zijn ontwerpen zijn niet onopgemerkt gebleven. Met het ontwerp voor het Landgoed Heidevloed in Halle-Nijman won hij de Architectuurprijs Achterhoek. IN 2015 won hij opnieuw de prijs voor zijn ontwerp van een woonhuis in Winterswijk.
Lezing
Op 21 november zal hij ons bijpraten over de ontwikkelingen in de architectuur, maar ook stilstaan bij zijn visie op architectuur en natuurlijk bij zijn projecten.
Belangstellenden worden verwacht in Ellen's Restaurant op 21 november, aanvang 20:00 uur (zaal open 19:30 uur). Ook niet-leden zijn welkom tegen een geringe vergoeding van vier euro.