Spring naar inhoud

Tibet: leven op het dak van de wereld

[presentatie Martin Idema]
Dak van de wereld

Op 15 januari begint het NUT in Zelhem het nieuwe jaar met een bijzondere reis naar het Verre Oosten.  Martin Idema (met zijn partner Renske) maakten in 2016 kennis met dit bijzondere gebied en de Tibetaanse cultuur: doordrenkt van het Boeddhisme, waarbij het religieuze leven in en om de tempels en op de vele heilige plaatsen een grote rol speelt, hoewel de Chinezen er alles aan hebben gedaan en doen om de intense spirituele beleving van de Tibetanen zoveel mogelijk te frustreren.

Tibet (Tibet Boe (བོད་). Het afgelegen Tibet is van de rest van de wereld afgescheiden door de hoogste bergen op onze planeet. Dat is een van de redenen dat veel mensen nieuwsgierig zijn naar dat afgelegen gebied. Zo ook Martin Idema - geograaf en verwoed amateurfilmer.

 

mantra: Om Mani Padme Hum

Het landschap in Tibet is indrukwekkend: hoog, met de hoogste bergen ter wereld, ruig en vaak moeilijk toegankelijk. Martin laat ons kennis maken met het bijzondere leven in de steden en op het platteland, hoewel dat laatste woord nauwelijks letterlijk kan worden genomen. Als inleiding vertelt hij over het bijzondere Tibetaanse landschap, over de geschiedenis en over de belangrijke rol van de religie daarbij. Met name staat hij stil bij het dagelijks leven van de Tibetanen dat zo sterk bepaald wordt door de grote hoogte waarop men leeft. Hij besluit zijn presentatie met de boeiende film die hij maakte van dit bijzondere bezoek.

Martin Idema, reiziger en filmer

Martin Idema (1946) is geograaf. In zijn werkzame leven was Martin directeur van bureau Companen (woningmarktonderzoek, prestatieafspraken en woonvisies). In 2023 werd hij koninklijk onderscheiden omdat hij zoveel vrijwilligerswerk deed op het gebied van cultuur en historie in Velp. Zo is onder zijn leiding het kerkgebouw De Oude Jan in Velp uitgegroeid tot een multiculturele locatie. Met zijn partner Renske maakte hij verre en avontuurlijke reizen. Van meerdere van die reizen verzorgt Martin presentaties, die hij illustreert met prachtige zelf geschoten films van het betreffende gebied, van de volken die er leven, de cultuur en de natuur.

Het wordt een mooi en interessant begin van het nieuwe jaar in zaal de Ploeg van Jaimy’s restaurant, waar u vanaf 19.30 uur welkom bent. Voor Nut-leden is entree gratis maar andere liefhebbers zijn ook van harte welkom (€ 5,-- incl. een kopje koffie/thee). De presentatie begint om 20.00 uur.