Spring naar inhoud

Meestervervalsers in kunst

[presentatie/lezing door Bert Voskuil]
Emmausgangers - Han van Meegeren

Meestervervalsers, gepresenteerd door Bert Voskuil, is het bijzondere onderwerp van de Nut ledenavond op 15 april aanstaande. Herinnert u zich nog de naam van Han van Meegeren? Tientallen kunstexperts vonden de Emmausgangers van Han van Meegeren een van de mooiste schilderijen van Vermeer maar kunsthandel Duveen oordeelde vernietigend over hetzelfde doek: this is a rotten fake.

Han van Meegeren - Zelfportret (inzet: foto Han van Meegeren)

Onderzoeksjournalist Bert Voskuil dook in de schimmige wereld van de valse kunst en zocht naar de motieven en praktijken van deze criminele beroepsgroep. In zijn boek “Meestervervalsers” vertelt hij over de Nederlander Jobst Frese, met 20.000 werken de meest productieve vervalser ooit. En over de ongestrafte Eterman, die gespecialiseerd was in Hollandse Meesters.

Jackson Pollack (door Geert Jansen)

Voskuil onthult in zijn boek ook dat vervalser Geert Jan Jansen kunst, die hij onder eigen naam verkoopt, in China laat schilderen. In dit boek staat ook de geschiedenis van Mark Landis, die talloze valse kunstwerken schonk aan musea waar ze jarenlang te bewonderen waren. En hoe kon het gebeuren dat kunstkenners vele miljoenen betaalden voor de doeken van John Myatt die hij met supermarktverf schilderde?

Tom Keating

Waarom verstopte Tom Keating boobytraps in zijn vervalsingen, zodat als er een x-ray opname van werd gemaakt, het woordje ‘fake’ oplichtte? Voskuil schreef de beste, onwaarschijnlijkste, gekste, spannendste, maar altijd waargebeurde verhalen over de grootste meestervervalsers op. Velen van hen liepen uiteindelijk door toeval en onbenulligheid tegen de lamp.

Bert Voskuil (AI-impressie)

Onderzoeksjournalist en kunstliefhebber Bert Voskuil is auteur van “Verfstreken” met anekdotes over schilders. Hij werkte lang als journalist voor Libelle en Nieuwe Revu. Daarnaast was hij een paar jaar adviseur bij het TV- programma van Peter R. de Vries. Als schooljongentje raakte hij bij zijn eerste museumbezoek ongestraft een echte Rembrandt aan. Dat bezoek en de illegale handdruk van Rembrandt hebben hem al jong besmet en hem levenslang verslaafd gemaakt aan de kunst.

De lezing vindt plaats in Jaimy’s restaurant en begint om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur en entree is gratis voor leden van Nut Zelhem maar andere belangstellenden zijn ook hartelijk welkom (€ 5.—incl. een kopje koffie/thee).