Spring naar inhoud

Theo van Doesburg en De Stijl

[lezing Iris Maalderink]
Architect & ontwerper : Theo van Doesburg

De komende ledenbijeenkomst van Nut Zelhem op 20 maart aanstaande zal kunsthistorica Iris Maalderink een lezing houden over Theo van Doesburg, pseudoniem van Christian Emil Marie Küpper, bekend als een van de belangrijkste vertegenwoordigers en propagandisten van de abstracte kunst in de 20e eeuw.

Samenwerking met Gerrit Rietveld

Hij richtte in 1917 het tijdschrift De Stijl op. Naast schilder was Van Doesburg ook actief als dichter en romanschrijver, typograaf, fotograaf, interieurontwerper en architect. Het bekendst is Van Doesburg geworden door zijn samenwerking met onder andere de schilders Piet Mondriaan en Bart van der Leck en de ontwerper Gerrit Rietveld. Samen met andere kunstenaars hebben zij gezorgd voor de ontwikkeling van De Stijl, waarbij het gebruik van primaire kleuren en van horizontale en verticale lijnen vlakken centraal stond.

Theo van Doesburg

Theo van Doesburg: "Wij bewonderen een kathedraal, niet omdat daarin een orgel speelt, of omdat daarin zekere religieuse handelingen plaats hebben, maar omdat het is:
’n rhythmisch, evenwichtig, mathematisch geheel, een gebouw, dat door zijn architectonische eigenschappen ontroert. Een kathedraal ontroert ons, omdat zij in hare verhouding van mathematische vormen tot de ruimte, de houding der schoonheid zoodanig heeft aangenomen, dat wij haar zonder eenige bijgedachte als Bouwkunst aanvaarden."

Maar hij had meerdere talenten. Hij organiseerde tentoonstellingen, gaf tekenlessen en schreef verschillende boeken. Minder bekend is dat hij verbonden was aan het Duitse Bauhaus. In december 1920 had hij in Berlijn een ontmoeting met de directeur van het Bauhaus, Walter Gropius en enkele van zijn assistenten en studenten.

Lidmaatschap IX door Theo van Doesburg

Tijdens die bijeenkomst liet Van Doesburg werk zien van De Stijl en Gropius vertelde over de activiteiten van het Bauhaus. De eerste dagen van 1921 verbleef hij op aanraden van Gropius in Weimar, waar het Bauhaus zich toen bevond. Tijdens dit bezoek merkte hij op dat er in Weimar voldoende ruimte was de mensen van zijn visie op de schilderkunst te overtuigen. Na een creatief en bewogen leven overleed hij op 47-jarige leeftijd in Davos.

Iris Maalderink

De bekende Zelhemse kunsthistorica Iris Maalderink vertelt ons over het bewogen leven van Theo van Doesburg en neemt ons mee langs de kunstwerken die door hem en zijn tijdgenoten zijn gemaakt en waar velen van ons nog steeds van kunnen genieten. U herinnert zich haar ongetwijfeld van eerdere NUT-bijeenkomsten (2017, 2018, 2019 ). Zij is medewerker van museum More te Gorssel en het Kruller Müllermuseum en deskundige van hedendaagse kunst.

De lezing vindt plaats in zaal De Ploeg van Jaimy’s restaurant en begint om 20.00 uur - zaal open om 19.30 uur. Entree is gratis voor leden maar ook anderen zijn hartelijk welkom (€ 5,00 incl. een kopje koffie/thee).