Spring naar inhoud

Past het dier nog op ons bord?

Lezing: prof.dr. Imke de Boer (Wageningen Universiteit)
Dieren om op te eten.

Imke de Boer beschrijft op 16 oktober  hoe de rol van het dier in ons voedselsysteem kraakt in haar voegen. Op heldere en overtuigende wijze laat ze zien dat verandering – hoe moeilijk ook – mogelijk is.’ [luister naar Vroege Vogels radiofragment]

Boektitel - Imke de Boer

De huidige veehouderij draagt bij aan de klimaatcrisis en het verlies van biodiversiteit. Moeten we daarom allemaal veganist worden? Misschien niet want het is mogelijk dieren alleen nog te voeren met biomassa die wijzelf toch niet kunnen eten, zoals reststromen en gras. Dan past een beetje dierlijk voedsel wel in een duurzaam dieet maar is zo’n dieet nog wel gezond voor ons? Willen wij nog wel dieren houden en doden voor de productie van ons voedsel? Imke de Boer neemt ons mee op een persoonlijke reis langs al deze vragen, en biedt de wetenschappelijke basis “Voetafdruk van de kippenbout” die nodig is voor het formuleren van antwoorden. ‘Imke de Boer durft ons haar innerlijke strijd te laten zien, die velen van ons moeten herkennen: wat is onze fundamentele houding tegenover dieren? Een eerlijk en helder verhaal met behartenswaardige aanbevelingen, ook over de rol van dierlijk voedsel in een planeetvriendelijk dieet.’ Haar adviezen komen goed overeen met de laatste “Schijf van Vijf” van de Voedsel en Waren Autoriteit, zoals recentelijk gepubliceerd.

Imke de Boer (foto: Linelle Deunk)

prof.dr. Imke de Boer is hoogleraar Dieren & Duurzame Voedselsystemen aan de Wageningen Universiteit en leidt het bedrijf De Boer en Voedsel. Ze onderzoekt op holistische wijze duurzame voedselsystemen. Ze vat haar onderwerp ook wel samen als ‘een gezonde aarde is essentieel voor een goed en gezond leven’. In haar visie staan drie uitgangspunten centraal: een circulair voedselsysteem; het opnieuw verbinden van de burger met zijn voedsel (weet wat je eet), en een nieuwe economie.  Ze ontving in 2020, samen met haar team, de prestigieuze Rockefeller Food System Vision Prize.

Het belooft een boeiende en interessante avond te worden , die gehouden wordt in zaal De Ploeg van Jaimy’s restaurant en begint om 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur. Entree is gratis voor leden maar andere geïnteresseerden zijn ook hartelijk welkom (€ 5,-- incl. een kopje koffie/thee).