Spring naar inhoud

Natuurinclusief wonen en werken

[presentatie Nico Wissing]
Natuurinclusief ontwerpen

Is er vrije natuur rond onze huizen? In het buitengebied lijkt het groener. Toch tellen we steeds minder insecten, weidevogels en steeds meer vlakten met Engels raaigras. In de ledenbijeenkomst van Nut Zelhem van 20 februari zal tuinarchitect Nico Wissing een lezing houden over het sterk betrekken van de natuur bij de woningbouw en stadsontwikkeling (voorbereiding op excursie 30 juni 2023). Nico Wissing is een natuurinclusief landschapsontwerper in hart en nieren.  Hij staat voor: groen als toegevoegde waarde, niet als decoratie -  mens en natuur in balans - een groene en gezonde leefomgeving - gebouw te gast in het landschap. Door de verstening, die veelal ontstaat door nieuwbouw, neemt de druk op het ecosysteem toe.

Samen wonen met de natuur

Door natuurinclusief te bouwen en te ontwerpen is het mogelijk gezonde en aantrekkelijke steden en dorpen te creëren (zie bijv de groene long in Ulft). Werken aan een groene kwaliteit levert veel meer op dan alleen maar een mooi plaatje. Goed stedelijk groen zorgt voor verkoeling in de zomerhitte, zuivert de lucht en biedt leefruimte aan ‘vrije bewoners’, zoals huismus, gierzwaluw, merel of gewone dwergvleermuis. Juist dankzij hen komen steden en dorpen écht tot leven.

Nico Wissing

Nico Wissing noemt zichzelf een natuurinclusief landschapsontwerper in hart en nieren. "In alles wat ik ontwerp en onderneem streef ik naar een leefomgeving waarin mens en natuur in balans zijn". Hij heeft ruim 35 jaar ervaring in het creëren van natuurlijke tuin- en landschappen. Nico is voorvechter van een duurzamere wereld. Hij wordt in binnen- als buitenland regelmatig gevraagd voor ontwerpen, adviezen of lezingen, waarbij hij mensen de waarde van groen laat inzien. Samen met Lodewijk Hoekstra (bekend van programma’s als Eigen Huis & Tuin en De Grote Tuinverbouwing) is Nico Wissing oprichter van NL Greenlabel.

De bijeenkomst vindt plaats in zaal De Ploeg van Jaimy’s restaurant en begint om 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur. Entree is gratis voor leden, andere belangstellenden zijn ook van harte welkom (€ 5,--, incl. een kopje koffie/thee).

Let op: in de komende zomer (juiste datum: 30 juni ) kunt u met het NUT een bezoek brengen aan de tuinen van Nico Wissing.  Wilt u mee met de excursie? Graag vooraf aanmelden bij de secretaris.