Spring naar inhoud

Midwinter Kerst

[presentatie Klaas Bakker]
Lucia (Licht)feest

Tijdens de komende ledenavond, op 11 december aanstaande, brengt het Nut Zelhem u in de stemming voor de feestdagen. Al in prehistorische tijden werd rond de kortste dag van het jaar midwinter feestelijk gevierd. Ook ons kerstfeest past in die traditie. Ook daarin zijn nog veel elementen terug te vinden van de oude zonnewendeviering. Klaas Bakker brengt ons een programma met muziek en filmbeelden over de gebruiken rond beide feesten. Klaas Bakker speelt muziek,  vertelt en toont stemmingsvolle beelden.

Kerst

Bakker speelt midwinter-kerst muziek van bekende en minder bekende componisten, waaronder: Franz Liszt, Jean Sibelius, Carl Nielsen, Béla Bartók, Edvard Grieg en Manuel de Falla. In de stemmige filmbeelden zien we een glasblazer die werkt aan een kerstboomversiering, een schaapherder met kudde op de hei, de zonsopkomst in een prehistorisch zonnewendeheiligdom, het maken en bespelen van een midwinterhoorn, het inrichten van een kerststal. Klaas Bakker vertelt - tussen zijn pianospel door - over de rituelen rond het midwinterfeest, de kerstviering en over de relatie tussen beide feesten.

Pianist Klaas Bakker

Klaas Bakker - u kent hem van een eerdere NUT-avonden - treedt sinds 2006 op met live gespeelde licht-klassieke pianomuziek rond een bepaald thema, gecombineerd met gelijktijdig vertoonde filmbeelden. Hij studeerde piano en schoolmuziek aan het Amsterdams Conservatorium. Hij speelde o.a. in het ASKO-ensemble en het Radio Kamer Orkest.

Het belooft een feestelijke avond te worden in zaal de Ploeg van Jaimy’s restaurant, waar u vanaf 19.30 uur welkom bent .Voor Nut-leden is entree uiteraard gratis maar andere liefhebbers zijn ook van harte (€ 5,-- incl. een kopje koffie/thee). De presentatie begint om 20.00 uur.