Spring naar inhoud

Het Nieuwe Fietsen: Veiliger en Leuker Fietsen met VVN

[presentatie Daan Steenman, VVN]
Samen op de fiets

Het NUT Zelhem organiseert op 15 mei een ledenbijeenkomst over het Nieuwe Fietsen. Het gaat niet alleen over de fiets zelf, maar ook over fietsen als activiteit en verkeersveiligheid. Tijdens de bijeenkomst zal Daan Steenman van Veilig Verkeer Nederland (VVN) vertellen over zijn werk en hoe we allemaal kunnen bijdragen aan meer verkeersveiligheid.

In Nederland wordt er steeds meer gefietst en het aantal verschillende soorten fietsen neemt toe, waaronder speed pedelecs, fatbikes en duo-fietsen. Hierdoor zijn de onderlinge snelheidsverschillen groter geworden en is het belangrijk dat we rekening houden met elkaar op de weg. Helaas neemt ook het aantal verkeersslachtoffers jaarlijks toe. We worden allemaal ouder, brozer en onze reactiesnelheid neemt niet toe: de ingrediënten voor (ernstige) ongelukken.

Nieuwe fietsvormen

Daarom is het nodig om meer aandacht te besteden aan verkeersveiligheid. VVN zet zich in voor meer verkeersveiligheid in Nederland en organiseert verschillende activiteiten zoals fietscontroles en rijvaardigheidsritten voor senioren. Ook worden er verkeerslessen gegeven op basisscholen en wordt er gezorgd voor een verkeersveiliger schoolomgeving. De missie van Veilig Verkeer Nederland (VVN) luidt "Iedereen veilig over straat".

Daan Steenman

Daan Steenman van VVN zal ons vertellen over hun werk en aangeven wat we zelf kunnen doen om de verkeersveiligheid te verbeteren en het aantal ongelukken te beperken. En hij zal op een speelse manier onze kennis over verkeersregels vergroten en ons confronteren met ons eigen gedrag in het verkeer. Daan Steenman is fietsdocent, oprichter van het Nijmeegse Fietsloket en medewerker bij Veilig Verkeer Nederland. Hij helpt bij het opbouwen van fietsvertrouwen, bewustwording, fietsvaardigheden en verkeersinzicht. Ook bij mensen met een specifieke fietshulpvraag. Hij is - zoals hij zelf zegt - aanjager inclusieve, actieve en veilige mobiliteit.

De ledenbijeenkomst wordt gehouden in zaal De Ploeg van Jaimy’s restaurant en is gratis voor Nut-leden maar ook andere belangstellenden zijn van harte welkom (€ 5,-- incl, kopje thee/koffie). Wil jij meer weten over het Nieuwe Fietsen en hoe we samen kunnen zorgen voor meer verkeersveiligheid? Kom dan naar de NUT-bijeenkomst op 15 mei om 20:00 uur (zaal open om 19:30 uur).