Spring naar inhoud

Het goede leven

[lezing Annegreet van Bergen]

Op de komende Nut ledenbijeenkomst, 18 september aanstaande, zal Annegreet van Bergen ons eerst terugbrengen naar onze kindertijd onder het motto Het Goede Leven. In haar eerste boek “Gouden Jaren” vertelt zij het verhaal van de ongekende naoorlogse groei, die ons leven op alle fronten heeft veranderd.  De wekelijkse teil werd een dagelijkse douche en het papieren loonzakje werd een digitale bankrekening en de fiets met hulpmotor werd een E-bike. Vertrouwde beroepen verdwenen, nieuwe deden hun intrede. Wie had er in de jaren ’50 al gehoord van mondhygiëniste of ICT manager? Velen van ons denken met enige weemoed terug aan de tijd dat je nog op straat kon spelen en dat je maanden van tevoren uitkeek naar het schoolreisje naar Schiphol of de Rotterdamse havens.

In haar tweede boek ‘Het goede leven’ pakt Annegreet van Bergen de draad van  haar eerste boek Gouden jaren op. Nederland is in korte tijd rijker geworden dan we ooit voor mogelijk hadden gehouden. Nieuwe wetenschappelijke inzichten en technische mogelijkheden zorgden ervoor dat de wereld letterlijk en figuurlijk werd opengebroken. Met bromfiets of auto kwamen we steeds verder van huis. Televisie bracht onbekende landen en volkeren de woonkamer binnen.

Keuken in de jaren vijftig

Wat maakt Annegreet van Bergen zo bijzonder? Waarschijnlijk vooral de herkenning van hen, die de door haar geschetste naoorlogse maatschappelijke ontwikkelingen meegemaakt hebben. In haar boeken blijft vrijwel geen enkel item onberoerd. De veranderingen in de eerste levensbehoeften, warm eten tussen de middag, de komst van ‘de Chinees’, het krappe wonen, de reparatie van de kleding. Om naadloos over te gaan naar opleiding en opvoeding, van communicatie naar mobiliteit, gezondheid, werk en vrije tijd … Kortom, grote veranderingen die plaats vonden nog tijdens ons leven. In haar lezing verbindt Annegreet van Bergen die economische en maatschappelijk ontwikkelingen met herkenbare anekdotes, scherpe observaties en ook zullen er prachtige foto’s te zien zijn.

Annegreet van Bergen

Annegreet van Bergen (Enschede, 1954) studeerde economie in Amsterdam en was als journaliste verbonden aan de Volkskrant en Elsevier. Sinds 2006 woont ze in Zutphen. Ze is auteur van de bestsellers Het goede leven (2018), Gouden jaren (2014) en De lessen van burn-out (2000). In het najaar van 2022 verscheen haar Gouden jaren scheurkalender 2023 met 365 beknopte nieuwe verhalen en evenzovele dagen gespreksstof over de tijd van toen.

De ledenavond wordt gehouden in zaal De Ploeg van Jaimy’s  restaurant en begint om 20.00 uur;  zaal open om 19.30 uur en is gratis voor Nut-leden maar ook niet-leden zijn van harte welkom (€ 5,-- incl. een kopje koffie/thee).