Spring naar inhoud

Reis naar IJsland

[presentatie Aly en Cees Wagenvoorde]
IJsland - geiser

Op 21 maart zullen Aly en Cees Wagenvoorde ons hun prachtige diapresentatie laten zien van hun reis door IJsland. Zij zijn echte globetrotters en hebben ons al eerder laten genieten van hun interessante reizen. In de zomer van 2019 reisden zij drie weken lang door het land van de Vikingen, een land met gletsjers en geisers, met vulkanen en watervallen.

Tijdens hun rondrit van ongeveer 3500 km bezochten ze niet alleen het toeristische zuiden, waar zij o.a. een tocht maakten met een zodiacboot over Jókulsárlón, waar ze tussen de ijsbergen doorvoeren en langs een gletsjer. Maar ze reisden ook naar de omgeving van Myvatn, in het noorden, een actief vulkanisch gebied. Ze maakten een wandeling langs de 14 km lange vogelrots Látrabjarg en langs de oostkust van de Westfjorden, waar de stranden bezaaid lagen met drijfhout uit Siberië. U hoort in deze lezing dan ook veel over de bijzondere bezienswaardigheden van dit unieke eiland.

Stykkisholmur

Maar er is ook een ander IJsland. Het land van de Vikingen en van de IJslandse literatuur, de saga's. Met een bevolking waarvoor tradities belangrijk zijn en die een sterke relatie heeft met de natuur Een agrarische samenleving, waar men eenvoudig leefde en sterk op elkaar was aangewezen, ook al woonden de buren vaak op enkele kilometers afstand. Waar leden van prominente families rechtspraken en de lotgevallen van vogelvrijverklaarden sterk tot de verbeelding spraken. En een IJsland, waar trollen en alven niet alleen in de verhalen voorkomen, maar voor veel IJslanders ook nog een rol spelen in het dagelijks leven.

Oud-IJsland

Het beeld dat we van hen hebben is dat het trotse, onafhankelijke mensen zijn. Maar er valt veel meer over hen te vertellen. Zo kunnen in een typisch IJslands gezin de vader, moeder, zoon en dochter alle vier een andere achternaam hebben! Ondanks de onvoorspelbare en harde natuur schijnen de meeste IJslanders optimistisch te zijn.  Een leerzame, inspirerende en vooral leuke lezing, aangevuld met een mix van prachtig film- en fotomateriaal en IJslandse muziekfragmenten.

Aly Wagenvoorde

Aly Wagenvoorde woont in Delden. Ze was jarenlang een enthousiast en bevlogen docent. In 2006 besloot ze om jaarlijks, samen met haar man, ongeveer een maand per jaar in een ander deel van de wereld door te brengen zoals China, Zuid Afrika, Peru en IJsland. Haar verhalen houdt ze overal in Nederland.

De lezing vindt plaats in zaal De Ploeg van Jaimy’s restaurant en begint op 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur. Niet leden zijn ook van harte welkom (€ 5,--, incl. koffie/thee).