Spring naar inhoud

De moderne mammoetjager

[lezing Dick Mol]
Dick Mol en Bernard Buigues, curator van het Mammoetmuseum in Siberië, doen onderzoek.

In de bijeenkomst van Nut Zelhem van 15 augustus zal Dick Mol, bekend van Discovery Channel, ons nader kennis laten maken met een reeds lang uitgestorven dier: de mammoet.  Mammoeten zijn de iconen van het ijstijdvak. Wie is er niet met een mammoet opgegroeid? Ze zijn de sterren uit Ice Age 1, 2, 3 enzovoorts. Wie kent niet de Flintstones, waar mammoeten en dinosauriërs gelijktijdig voorkomen.

mammoetopgraving in Siberië

In een interactieve en boeiende lezing verhaalt Dick Mol over een expeditie voor het opgraven van een mammoetkarkas uit de eeuwig bevroren bodem van Arctisch Siberië: een mammoetmummie die duizenden jaren met huid en haar bewaard is gebleven. Waren de ontdekking en de opgraving interessant? Ja, is het antwoord, deze nieuwe vondst, gedaan door schoolkinderen, is onderzocht door een groot internationaal team van wetenschappers. De onderzoeksresultaten, met behulp van hightech leverde een schat op aan nieuwe gegevens.

Dick Mol

Deze spannende Crime Scene Investigation toont aan dat de mammoet er iets anders heeft uitgezien dan wij meestal in gedachten hebben en dat het een complex van factoren is geweest, die de mammoet deed uitsterven.

Dick Mol (Winterswijk, 1955) , ook wel 'Mister Mammoth' genoemd, is een internationaal bekende deskundige op het gebied van fossiele olifantachtigen. Hij is betrokken geweest bij de natuurdocumentaires Raising the Mammoth en Land of the Mammoth van Discovery Channel.

De bijeenkomst vindt plaats in zaal De Ploeg van Jaimy’s restaurant en begint om 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis voor Nut-leden maar ook anderen zijn welkom (€ 5,00 incl. kopje thee/koffie).