Spring naar inhoud

Noord Korea: de verbeelde werkelijkheid

[NUT zomerprogramma - presentatie Marc Roth]
Noord Korea

Wat we weten we eigenlijk over Noord-Korea?  Het is een gesloten land waar maar weinig mensen geweest zijn. Het NUT compenseert de lock-down van afgelopen winter. De bijeenkomst van het Nut op komende maandag 19 juli (20:00 uur) gaat over een heel bijzonder onderwerp namelijk Noord Korea. In zijn presentatie neemt  drs. Marc Roth ons mee naar Noord-Korea - de plekken, plaatsen en dingen, die je te zien krijgt, maken het land trots, maar dat wil niet zeggen dat je in een oneindig durend toneelstuk terechtkomt. Je mag weliswaar niet alleen de straat op en wordt altijd begeleid door twee gidsen en een chauffeur, maar zeker als je alleen of met een kleine groep bent zijn er soms echt wel mogelijkheden om ‘buiten de gebaande paden’ te gaan.

Noord Korea

Pyongyang, de hoofdstad van Noord-Korea en opvallend uithangbord van het land, transformeert zich de laatste jaren tot een ‘socialistische sprookjesstad’ in een bijna surrealistisch decor. Verbeelde werkelijkheid die een ideale samenleving wil tonen. Dit zie je ook op het gebied van kunst, waar socialistisch realisme de enig toegestane stroming is. Kunst moet namelijk duidelijk zijn voor iedereen en kunstenaars zijn altijd schatplichtig aan het regime.


Bij een bezoek aan Noord-Korea dringt dus voortdurend de vraag op: Wat is waar en wat is de werkelijkheid? En is de ‘werkelijkheid’ die we daar te zien krijgen überhaupt wel waar? En wordt ons beeld van Noord-Korea niet gekleurd door onze ‘Westerse bril’?

Marc Roth organiseert met zijn reisorganisatie Roth Spark Travel reizen naar Noord-Korea, een land waarvan je een groot gedeelte nog altijd niet bekijken mag. Roth is mede-oprichter en gastdocent van Empirique, dat later is voortgezet als de Rusland & Oost-Europa Academie. 

De bijeenkomst is gratis voor leden -ook niet-leden zijn van harte welkom (€5) - en vindt plaats in zaal De Ploeg, voorheen Ellen’s restaurant. Let op: ten gevolge de laatste corona-maatregelen is de zitcapaciteit nog beperkt. We volgende overheidsmaatregel Testen voor Toegang. We controleren op uw vaccinatie-/negatieve-test-bewijs (QR-code). Daarnaast is reserveren nodig (link). Eventueel kunt u ook rechtstreeks onze secretaris bellen (0314 - 870028; geef uw naam, emailadres door en of u 1 of 2 kaartjes wilt)