Spring naar inhoud

Kweekvlees / Clean Meat

[lezing Ira van Eelen]
Kweekvlees

In de ledenbijeenkomst van Nut Zelhem van 25 oktober zal Ira van Eelen ons kennis laten maken met kweekvlees. Volgens gezaghebbende instituten van onder andere de Verenigde Naties is overmatige vleesconsumptie een van de grootste milieuproblemen van onze tijd. Minder vlees eten is dan ook een van de beleidsdoelen geworden. De bio-industrie wordt vaak ten onrechte in verband gebracht met mestoverschot, uitstoot, teruglopende biodiversiteit, dierenleed, (geur)overlast en schandalen Kan het ook anders? Is er een toekomst mét vlees, maar zónder de problemen? Jawel: met kweekvlees oftewel clean meat.

Kweekvlees is vlees, dat in een laboratorium gekweekt wordt uit stamcellen van dieren, kunstmatig gekweekt vlees dus. Het wordt gemaakt van spiercellen van een dier, die in een laboratorium vermeerderd worden met als resultaat een lapje vlees.

Nederland is een van de eerste landen, waar de technologie ontwikkeld werd. Willem van Eelen (1923-2015) zag mogelijkheden in het gebruik van stamcellen. Zijn patenten zijn verkocht aan een Amerikaans bedrijf dat kweekvlees – clean meat – van het lab naar de supermarkt wil brengen. De eerste kweekvlees-hamburger vindt overigens pas de pan in 2013 in London.  “En hij smaakte echt naar vlees”, vertellen de proevers. “Hooguit een tikje flauw”.

Ira van Eelen
Ira van Eelen

De lezing wordt verzorgd door Ira van Eelen, dochter van kweekvleespionier Willem van Eelen en medeoprichter van de organisatie KindEarth.Tech (KET). Dit is een non-profitorganisatie, die de nieuwe proteïne-industrie ontwikkelt door middel van bijzondere digitale evenementen. Zij zal ons informeren over de laatste stand van zaken .

De bijeenkomst vindt plaats in zaal De Ploeg van Jaimy’s restaurant en begint om 20.00 uur , zaal open vanaf 19.30 uur. Toegang is gratis voor Nut-leden maar anderen zijn ook welkom (€ 5,00, incl. kopje koffie of thee). Coronamaatregelen: de anderhalvemetermaatregel is afgeschaft. Reserveren is niet meer nodig. Wilt u wel uw QR-code (vaccinatiebewijs) meenemen (controle bij toegang).