Spring naar inhoud

Kunst in kastelen

Kasteel Ammerzoden
Kasteel Ammerzoden

Het NUT compenseert de winter lockdown met een zomerprogramma. Op 21 juni de eerste zomerlezing over Kunst in Gelderse kastelen.

In de huizen en kastelen van Geldersch Landschap & Kasteelen herleeft de oude sfeer door de inrichting met diverse (kunst)objecten.

Kunst in Gelderse Kastelen

Deze voorwerpen hebben veelal een relatie met het gebouw of de bewoners en geven een beeld van de adellijke wooncultuur vanaf de middeleeuwen tot in de 20ste eeuw. De huizen en kastelen zijn vrijwel leeg aan de stichting overgeleverd. De oorspronkelijke inboedels zijn vaak verspreid geraakt. Mede dankzij aankopen, bruikleengevers en schenkingen zijn diverse objecten teruggekeerd en sieren opnieuw de interieurs.

Op de eerste zomeravond van het NUT neemt Jorien Jas u mee door de zalen van de Gelderse kastelen. Nu kunt u - na maanden thuis te hebben gezeten - alvast de eerste stappen zetten in de voorbije historie van ons Gelderland.

Jorien Jas
Jorien Jas (GLK)

Jorien Jas is conservator van GLK en belast met het beheer van de collectie en doet onderzoek naar de interieurs en de kunstvoorwerpen. Ook adviseert zij over de aankoop van voorwerpen die een relatie hebben met de huizen en kastelen van GLK en de oorspronkelijke bewoners ervan. Degenen die wel eens één van de begunstigersdagen van Geldersch Landschap en Kasteelen heeft bijgewoond, weet dat zij op boeiende en uiterst deskundige wijze over deze tak van GLK kan vertellen.

De lezing zal worden gehouden op 21 juni 20:00 uur in zaal De Ploeg. Reservering vooraf is noodzakelijk [reserveringslink].