Spring naar inhoud

Zijn de Russen gek?

[lezing Marie Thérèse ter Haar]
tsaar putin
Tsaar Vladimir Vladimirovich Putin

Op maandag 17 februari komt Marie Thérèse ter Haar bij ons een lezing houden over het huidige Rusland met als thema “Zijn zij nou gek of zijn wij het?”. Wij kennen haar nog van haar voorstelling over Alexandra Romanova, de laatste tsarina, een boeiend verhaal waar velen van u vorig seizoen van genoten hebben. Marie Thérèse is echter niet alleen thuis in de geschiedenis van Rusland, maar weet ook veel van de huidige ontwikkelingen. Ze heeft jarenlang in Rusland gewoond en komt er nog regelmatig en ze weet dan ook als geen ander dat het beeld, dat wij van dit immense land krijgen, niet altijd strookt met de werkelijkheid.

Kremlin
Gekleurde opvattingen

Dat in Rusland de media dikwijls propagandistisch en bevooroordeeld zijn wisten we al, maar hoe zit dat eigenlijk bij ons? Rusland deskundige Marie-Thérèse ter Haar neemt de westerse berichtgeving over dit grootste land ter wereld onder de loep. Tot haar verbijstering constateert ze dat ook onze media en politici vaak sterker bevooroordeeld zijn dan we doorgaans denken. In haar lezing behandelt zij hierbij ook de recente geschiedenis van Rusland en actuele gebeurtenissen op de Krim en in Oekraïne.

MarieThereseterHaar
Marie Thérèse ter Haar

Afhankelijk van het laatste nieuws komt ook de berichtgeving in de media over Rusland in relatie tot andere thema's aan bod, zoals de burgeroorlog in Syrië, de vergiftiging van de Russische ex-spion Skripal en de rol van de militaire inlichtingendienst GROe .

De lezing vindt plaats in het Witte Paard en begint om 20.00 uur. De zaal is open om 19.30 uur. De entree voor niet-leden bedraagt 4 euro (incl. kopje koffie).