Spring naar inhoud

Zelhem 75 jaar bevrijd

[lezing Bert Schieven - afgelast wegens coronavirusgevaar]
bevrijders op weg naar Zelhem

De bijeenkomst van het Nut op 16 maart aanstaande staat geheel in het teken van 75 jaar vrijheid. In 2020 is het 75 jaar geleden dat Zelhem werd bevrijd. Om precies te zijn op 1 april 1945 trokken Canadese tanks vanaf de Halseweg Zelhem binnen. Een gebeurtenis die door velen met vreugde werd begroet, maar die de meesten van ons niet zelf hebben meegemaakt. Toch is het van belang om die herinnering levend te houden, als was het maar om te beseffen dat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is.


En dan gaat het niet alleen over de oorlogshandelingen, maar met name ook over het dagelijks leven in die, toch zeker angstige periode. Over het distributiesysteem en producten die alleen maar “op de bon” verkrijgbaar waren. Schrijnende gebeurtenissen, zoals de Jodenvervolging, die ook in Zelhem diepe wonden heeft geslagen. Natuurlijk ook over de vele onderduikers, die in Zelhem een veilig heenkomen zochten en vonden en de vluchtelingen uit alle delen van het land. Ook de keerzijde mag niet vergeten worden. Verraad dat heeft geleid tot het verlies van mensenlevens, maar ook het verhaal van mensen die op een verkeerd moment een verkeerde keuze hebben gemaakt.

Bert Schieven

Bert Schieven is bij uitstek de deskundige die alles weet over Zelhem inde Tweede Wereldoorlog. Bert heeft bijna zijn levenswerk gemaakt van het verzamelen en documenteren van voorwerpen, verhalen en informatie uit die duistere periode en zijn kennis op dit gebied is bijna legendarisch. In zijn lezing neemt hij u aan de hand van foto’s en voorwerpen graag mee naar het Zelhem in de periode 1940 – 1945. De lezing wordt 16 maart gehouden in het Witte Paard en begint om 20.00 uur. De zaal is open om 19.30 uur en entree is gratis voor leden van het Nut maar ook andere belangstellenden zijn welkom tegen betaling van 4 euro incl. een kopje koffie.