Spring naar inhoud

Syrië, Irak, Palestina en Iran

[lezing Hans Jaap Melissen]
H J Melissen

Direct na de jaarovergang knalde het weer in het Midden-Oosten. Je zult er maar wonen of werken. Wat leven we rustig in de Achterhoek.  Dat we weten hoe het er daar aan toegaat komt van mensen die hun leven wagen om daar met eigen ogen te kijken en te praten met de betrokkenen. Zo’n waaghals is oorlogscorrespondent Hans Jaap Melissen

Op de komende NUT-avond (maandag 20 januari) vertelt hij over zijn werk daar. Melissen werkt onder zeer moeilijke omstandigheden. Hij bereidt zijn bezoeken aan een oorlogsgebied daarom altijd minutieus voor en probeert zo de veiligheid van zichzelf en van de mensen die hij interviewt zo goed mogelijk te waarborgen. Tijdens deze avond krijgt iedereen een uniek kijkje in de leefwereld van een oorlogsverslaggever en zal de moeilijke situatie in het Midden Oosten geduid worden. Ook zal Melissen uitleggen hoe moeilijk het is om goede informatie te onderscheiden van nepnieuws en hoe gevaarlijk het kan zijn om aan informatie te komen. Kortom een NUT-avond die u niet wilt missen.

Interview

Nu al meer lezen? Lees het interview van Hans Jaap Melissen met de Doetinchemse IS-aanhanger Abdoussalam S. in een vluchtelingenkamp in Syrië (uitgezonden door Een Vandaag).

Melissen studeerde Amerikanistiek aan de Universiteit van Utrecht. Na zijn studie ging hij werken voor Radio Nederland Wereldomroep.  In 2012 werden zijn verhalen over de Syrische burgeroorlog genomineerd voor De Tegel. In januari 2015 verscheen zijn nieuwste boek: IS-Tot Alles In Staat (Uitgeverij Carrera, 3e dr.). Hij schetst hierin aan de hand van zijn eigen reportages de opkomst van extremisten in Irak: de snelle opmars van de terreurbeweging IS. Ook gaat hij in het boek in op het verschijnsel jihadisme en wat dat voor Nederland betekent.  Veel van de reportages van Melissen werden ook uitgezonden door de NOS en andere publieke omroepen.

De NUT-avond wordt gehouden in de zaal van Restaurant Het Witte Paard (Ruurloseweg 1, Zelhem). De zaal is maandag (20 jan) vanaf 19:30 uur open. De bijeenkomst begint om 20:00 uur. Uw vrienden en buren zijn zoals gebruikelijk van harte welkom (niet-leden €4 entree). Uw kopje koffie/thee voorafgaand aan de lezing is gratis.