Spring naar inhoud

Noord Korea: de verbeelde werkelijkheid

[presentatie Marc Roth - Let Op: vervallen wegens corona-maatregelen!]
Noord Korea

Wat we weten we eigenlijk over Noord-Korea?  Het is een gesloten land waar maar weinig mensen geweest zijn. De ledenbijeenkomst van het Nut op komende maandag 19 oktober (19:30 uur) gaat over een heel bijzonder onderwerp namelijk Noord Korea. In zijn presentatie neemt  drs. Marc Roth ons mee naar Noord-Korea - de plekken, plaatsen en dingen, die je te zien krijgt, maken het land trots, maar dat wil niet zeggen dat je in een oneindig durend toneelstuk terechtkomt. Je mag weliswaar niet alleen de straat op en wordt altijd begeleid door twee gidsen en een chauffeur, maar zeker als je alleen of met een kleine groep bent zijn er soms echt wel mogelijkheden om ‘buiten de gebaande paden’ te gaan.

Noord Korea

Pyongyang, de hoofdstad van Noord-Korea en opvallend uithangbord van het land, transformeert zich de laatste jaren tot een ‘socialistische sprookjesstad’ in een bijna surrealistisch decor. Verbeelde werkelijkheid die een ideale samenleving wil tonen. Dit zie je ook op het gebied van kunst, waar socialistisch realisme de enig toegestane stroming is. Kunst moet namelijk duidelijk zijn voor iedereen en kunstenaars zijn altijd schatplichtig aan het regime.


Bij een bezoek aan Noord-Korea dringt dus voortdurend de vraag op: Wat is waar en wat is de werkelijkheid? En is de ‘werkelijkheid’ die we daar te zien krijgen überhaupt wel waar? En wordt ons beeld van Noord-Korea niet gekleurd door onze ‘Westerse bril’?

Marc Roth
drs. Marc Roth

Marc Roth organiseert met zijn reisorganisatie Roth Spark Travel reizen naar Noord-Korea, een land waarvan je een groot gedeelte nog altijd niet bekijken mag. Roth is mede-oprichter en gastdocent van Empirique, dat later is voortgezet als de Rusland & Oost-Europa Academie. 

De bijeenkomst is gratis voor leden -ook niet-leden zijn welkom (€5) - en vindt plaats in zaal De Ploeg, voorheen Ellen’s restaurant. Let op: ten gevolge de laatste corona-maatregelen beginnen we vroeger: om 19.30 uur (zaal open om 19.00 uur). Wegens de beperkte zitcapaciteit is het reserveren van een zitplaats nodig. Lukt het u online niet, dan kunt ook bellen met onze secretaris, tel. 0314 - 870028.