Spring naar inhoud

Een muzikale reis door Parijs

[presentatie van Klaas Bakker - online reserveren is noodzakelijk]
Erik Satie

Bij wijze van opening van het nieuwe seizoen neemt Klaas Bakker ons op maandag 21 september mee op een muzikale reis door het Parijs van de vroeg 20e eeuw. Klaas Bakker vertelt over Parijs, destijds het culturele centrum van Europa, aan de hand van het leven van de excentrieke Parijse componist Erik Satie. Pianomuziek van Satie en tijdgenoten als Chabrier, Debussy en Milhaud. Met filmbeelden van het Parijs van nu en enkele originele korte films uit de tijd rond 1900.

Satie’s muziek kent verschillende gedaantes, die in dit programma allemaal aan bod komen: de lyrische Gymnopédies, de mystieke Danses gothiques, maar ook vrolijke cabaretnummers en ragtimes. Daarnaast werken van tijdgenoten als Chabrier, Debussy, Poulenc en Milhaud.

In de films beelden in relatie met het Parijs van toen, opgenomen in de stad van nu.
Afgewisseld met originele filmopnames van rond 1900. Een caleidoscoop van onderwerpen:
- de Notre-Dame met zijn mooie glas-in-loodvensters (Satie: Danses gothiques)
- tocht over de Seine van nu / de grote overstroming (film uit 1910) (Satie: gymnopédies)
- regen in de Jardin du Luxembourg (Debussy: Jardins sous la pluie)
- kinderen van Montmartre (film uit 1916) (Satie: Sur un casque)

Pianist Klaas Bakker

Klaas Bakker - u kent hem van een eerdere NUT-avond - treed sinds 2006 op met live gespeelde licht-klassieke pianomuziek rond een bepaald thema, gecombineerd met gelijktijdig vertoonde filmbeelden (door hemzelf opgenomen en gemonteerd) en afgewisseld met informatieve toelichtingen.

De bijeenkomst is gratis voor leden. Niet-leden zijn ook welkom (€5). De zaal De Ploeg is open om 19:30 uur. We beginnen om 20:00 uur.

LET OP: ten gevolge van corona is de zitcapaciteit beperkt en daarom is het reserveren van een zitplaats slechts mogelijk via online aanmelding. Bel bij eventuele reserveringsproblemen de secretaris van het NUT: Bas Andeweg - 0314 870028.

Nieuwsgierig geworden?  Vraag dan gratis ons uitgebreide programmaboekje aan. U kunt natuurlijk ook lid worden. Dit kost maar € 16,--per persoon of € 24,-- voor 2 partners en dan kunt u deelnemen aan 10 bijeenkomsten. Deze vinden eenmaal per maand plaats in zaal De Ploeg, voorheen Ellen’s restaurant, altijd op maandagavond.