Spring naar inhoud

Orgaandonatie: een keuze van levensbelang

[lezing/presentatie Roel Schimmel]

registratie van orgaandonatie

In de komende ledenbijeenkomst van Nut Zelhem op maandag 15 april zal Orgaandonatie het onderwerp zijn. Hierover is het laatste tijd nogal wat te doen geweest: een wetsvoorstel om iedereen automatisch orgaandonor te maken tenzij de betrokkene bezwaar maakt, is met een nipte meerderheid door de Tweede en Eerste kamer aanvaard. Aanvaarding door de Eerste Kamer was eigenlijk stom toeval: één kamerlid miste zijn trein en kon daardoor niet bij de cruciale stemming over dit wetsvoorstel aanwezig zijn.

Wilt u het antwoord weten? Klik hier

Het is dan ook een onderwerp waar iedereen mee te maken krijgt en dan een bewuste keuze moet maken om wel of geen orgaandonor te worden. Dat is geen gemakkelijke keuze: het doneren van organen en weefsels is voor nabestaanden meestal een emotionele gebeurtenis. Toch is het van levensbelang om na te denken over wat organen en weefsels voor zieke mensen kunnen betekenen. Een patiënt kan door donatie in leven blijven of de kwaliteit van leven aanmerkelijk zien verbeteren. Over wat allemaal mogelijk is bij orgaan en weefsel donatie zal Roel Schimmel ons uitvoerig over informeren.

Roel Schimmel

Roel Schimmel strijdt tegen 'sprookjes'en 'fabels'over orgaan- en weefseldonatie

Roel Schimmel is donatiecoördinator van het Medisch Spectrum Twente.  In zijn voordracht zal hij ook aandacht schenken aan de moeilijke momenten van nabestaanden als ze geconfronteerd worden met een overlijden en met de vraag of organen van hun dierbare gebruikt mogen worden.

Let op: deze keer vindt de bijeenkomst plaats in het Witte Paard (Ruurloseweg 1, 7021 HA Zelhem ) en begint om 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur. Voor leden van het Nut is toegang gratis maar andere belangstellenden zijn ook hartelijk welkom: zij betalen 4 euro incl. een kop koffie/thee bij binnenkomst.