Spring naar inhoud

Fietsend door de 20e eeuw

[lezing door Marian Rijk]

Op maandag 13 mei vindt alweer de laatste Nut ledenbijeenkomst van dit seizoen plaats. De vakantie nadert. Wij gaan fietsen en U?

Marian Rijk, Een Eeuw in Versneling.

Marian Rijk is dan onze gastspreker en zij heeft een boeiend en beeldend verhaal over de fiets, die voor een maatschappelijke revolutie in Nederland zorgde. De aanleiding voor dit verhaal vond ze bij haar Zeeuwse grootvader, die in 1906 van zijn vader een Gazellefiets kreeg. Er ging een wereld voor hem open, schrijft ze in haar boek “Eeuw in versnelling”.

Tijdens haar lezing gaat Marian kort in op dat verhaal , daarna vertelt ze over de uitvinding van de fiets, bijna een eeuw eerder. Was de fiets toen nog een vervoermiddel voor rijke jongemannen, daarna zette het ‘stalen ros’ talloze maatschappelijke ontwikkelingen in gang: emancipatie, mobiliteit, recreatie, sport, verkeersregels en infrastructuur. Ook staat ze stil bij de doorontwikkeling van de fiets en de rol van de fiets in de Tweede Wereldoorlog. De geschiedenis van de Gazellefabriek in Dieren weeft ze erdoorheen.

Marian Rijk

Marian Rijk (1973) groeide op in Nijverdal en studeerde Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft. Ze werkt als projectleider bij een educatieve uitgeverij en geeft les aan de Schrijversacademie. In 2016 verscheen haar veelgeprezen familie-epos Polderpioniers , een waargebeurd verhaal over de strijd om het voortbestaan van een Nederlandse boerenfamilie.

Deze bijeenkomst van het NUT is maandag 13 mei om 20:00 uur in de zaal Het Witte Paard in Zelhem en gratis voor leden maar ook niet-leden zijn van harte welkom (4 euro inclusief een lekker kopje koffie/thee bij binnenkomst). Vanaf 19:30 uur is de zaal open.