Spring naar inhoud

Een verkenning door de Achterhoek

[Lezing: Joke Hoitink (GLK)]
Achterhoek

"Escape to the country" - sommige mensen hebben het geluk er hun hele leven te wonen, maar soms weten we meer van verre streken dan van onze eigen regio. Daarom neemt Joke Hoitink, educatief boswachter bij het Geldersch Landschap en Kasteelen (GLK), ons 18 november mee naar de “parels” van de Achterhoek.

GLK beheert natuurterreinen, kastelen en landgoederen: “We willen de karakteristieke rijkdom van Gelderland behouden en beschermen zodat iedereen er nu en in de toekomst van kan blijven genieten”.

Ook in de Achterhoek beheert GLK een groot aantal parels: wie kent niet kasteel Verwolde in Laren met zijn dikke eik of de Scholtegoederen in Winterswijk, die nog niet zo lang geleden zijn aangekocht en gerestaureerd? Denk ook de Vordense kastelen Kiefts-kamp en De Wildenborch, allemaal met een rijke historie.


Wellicht minder bekend is dat landgoed Hagen bij Doetinchem maar ook het Elzenbroekbos in de Wittebrink door GLK worden beheerd .

Cannenburgh (restauratie door GLK)

Maar GLK beheert behalve landgoederen ook een fenomenale kunstcollectie.  In de huizen en kastelen van Geldersch Landschap herleeft de oude sfeer door de inrichting met diverse objecten. De collectie bestaat uit een veelheid van voorwerpen: van prachtige kroonluchters tot eenvoudig kookgerei. Op meerdere kastelen is de collectie toegankelijk voor publiek.

Joke Hoitink zal ons met een kleurrijke fotoreportage door het Achterhoekse landschap leiden en ons veel verrassends laten zien.  Deze interessante lezing vindt plaats in Het Witte Paard en begint om 20.00 uur (zaal open om 19.30) en is gratis toegankelijk voor leden van het Nut maar ook andere belangstellenden zijn hartelijk welkom; zij betalen dan € 4,00.