Spring naar inhoud

De stand van het water: watermanagement

[Lezing/presentatie Theo Boonman]
water - hoelang nog?

Hoe is het met het grondwater onder uw woning? Pas afgelopen maand is het verbod om grondwater op te pompen in de natuurgebieden rond Zelhem weer opgeheven. Maar voor hoelang? Het probleem is nog niet voorbij.

Op de ledenavond van Nut Zelhem van maandag 18 maart 2019 wordt een heel actueel onderwerp aangesneden want komende week mag u kiezen voor de samenstelling van ons Waterschap. Dan kunt u meebepalen hoe dat moet met de grondwaterstand gezien de droogte van de afgelopen tijd. Met name in het westen van ons land is grote onrust ontstaan over de daling van de grondwaterstand , waardoor mogelijk bij een miljoen huizen de fundatie kan verrotten en vervangen moet worden! Maar er is meer aan de hand.

medicijnen in het water

Pijnstillers, slaappillen en muggenverdrijvers – ons rioolwater buiten zit vol met resten van onze geneesmiddelen. Hoe krijgen we die er weer uit? Het waterschap werkt eraan.

Wilt u ook alles weten over het doel en functioneren van het Waterschap? De belangrijkste taken zijn het reguleren van het grondwaterpeil en het bewaken van de kwaliteit van ons oppervlakte water.

Theo Boonman spreekt er graag over. Bijvoorbeeld over hoe vroeger alle beken werden rechtgetrokken, zodat het water snel werd afgevoerd. En hoe men daar nu over denkt: zie de terugkeer van de meanderende beken in ons Achterhoekse landschap. Maar ook over het zuiveren van rioolwater, waarin zich in toenemende mate bestrijdingsmiddelen en medicijnresten bevinden.

Theo Boonman

Theo Boonman was 25 jaar in dienst bij het Waterschap  Rijn en IJssel. Sinds zijn pensionering heeft hij van zijn werk een hobby gemaakt en verzorgt hij op verzoek van  het Waterschap lezingen en klimaatlessen o.a. op scholen  en begeleidt hij excursies naar rioolwater-zuiveringsinstallaties.

waterzuivering Achterhoek

De ledenavond is in Ellen’s restaurant en begint om 20.00 uur, zaal  is open om 19.30 uur. Ook niet leden zijn hartelijk welkom: zij betalen  4 euro incl. koffie.