Spring naar inhoud

De laatste Tsarina

[lezing-voordracht door Marie-Thérèse ter Haar]]
Alexandra Fjodorovna Romanova

In de komende bijeenkomst van Nut Zelhem  op maandag 18 februari 2019 zal Marie Thérèse ter Haar ons een levendig beeld geven van het leven van de Russische Tsarenfamilie en met name van Alexandra Fjodorovna Romanova, de laatste tsarina. In 2018 was het 100 jaar geleden dat de Russische tsarenfamilie werd vermoord.

'Martelaren van de revolutie'

Na een gloedvolle inleiding waarin zij de historische context schetst, neemt Marie-Thérèse ter Haar u in een toneelvoorstelling een eeuw mee terug in de tijd, naar de tijd van de Romanovs en naar de gedachten en gevoelens van Alexandra Fjodorovna. Zij probeert te begrijpen wat er om haar heen gebeurt. Is er een revolutie op komst? Waarom wil het volk een Doema instellen, het gaat toch al eeuwen goed?

Aleksej Nikolajevitsj

Rusland heeft een leider nodig die zich daadkrachtig opstelt. Hoe kan ze haar man, Nicolaas II, ertoe bewegen ruggengraat te tonen. Binnen het gezin wordt het vijfde kind geboren, een zoon en troonopvolger. Aleksej is haar oogappel maar ook haar zorgenkind. Hij heeft hemofilie, dat in die tijd ongeneeslijk is. Geen Russische arts kan de tienjarige Aleksej helpen.
Biedt de charismatische gebedsgenezer Raspoetin wellicht uitkomst?

Marie Thérèse ter Haar

 

Marie-Thérèse ter Haar is docent en auteur en oprichter van de Rusland & Oost-Europa Academie. Zij studeerde Russisch en Ruslandkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Al in de communistische tijd verbleef ze veelvuldig in Rusland en ze maakte er ook het einde van de Koude Oorlog mee. Tegenwoordig is ze nog zo’n 5 maanden per jaar in Rusland en volgt de ontwikkelingen daar nog steeds op de voet. Zij is bij deze bijzondere voorstelling gekleed in een prachtig kostuum.

De bijeenkomst is in Ellen’s restaurant en begint om 20.00 uur; de zaal is open om 19.30 uur. Gratis voor leden van het Nut maar ook anderen zijn hartelijk welkom tegen betaling van 4 euro (incl. koffie/thee).