Spring naar inhoud

Wenen – muziek aan de Donau

[uitvoering: Klaas Bakker]

Wegwijs in Wenen

Een programma over Wenen met live gespeelde pianomuziek van Weense componisten, tijdens de muziek geprojecteerde eigen filmbeelden van Wenen en verbindende toelichtingen. Natuurlijk wordt in dit programma ‘An der schönen blauen Donau’ gespeeld. En mooi is de Donau zeker, wat dat betreft had Johann Strauss gelijk. Ooit bleek echter bij een onderzoek dat de rivier in de loop van het jaar alle kleurschakeringen van groen via grijs naar bruin vertoont, maar zelden echt blauw is! Op deze licht ironische maar ook bewonderende wijze komen vele aspecten van Wenen aan bod. Met filmbeelden van de keizerlijke pracht en praal èn van het dagelijks leven in de stad. Van het reuzenrad in het Prater tot de dierentuin van paleis Schönbrunn, Maar ook keizerin Sissy.


Daarbij muziek van bekende Weense componisten als Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert en Johann Strauss. En van minder bekende als de middeleeuwse orgelvirtuoos Paul Hofhaimer en de 20e-eeuwers Alexander Zemlinsky en Egon Wellesz. Een gevariëerd en levendig (klank)beeld van Wenen door de eeuwen heen.

Deze boeiende presentatie is toegankelijk voor iedereen en vindt plaats op maandag 19 november aanstaande om 20.00 uur in Ellens restaurant (zaal is open om 19.30 uur). Toegang is gratis voor leden van ’t Nut maar ook anderen zijn hartelijk welkom tegen betaling van €4,- inclusief een kopje koffie of thee.

Pianist Klaas Bakker,  Studeerde piano en schoolmuziek aan het Amsterdams Conservatorium. Volgde een cursus analyse en interpretatie hedendaagse pianomuziek in Parijs bij Claude Helffer. Speelde o.a. in het ASKO-ensemble en het Radio Kamer Orkest. Organiseerde concerten met hedendaagse muziek, o.a. in De Ysbreker te Amsterdam. Maakte en speelde mee in programma’s voor de kinderconcerten in het Concertgebouw.