Spring naar inhoud

Op weg naar de troon

Willem en Wilhelmina

[lezing Wim Kroon] 
28 April is het Koningsdag en dat is een goede aanleiding om ons nog eens te verdiepen in onze vaderlandse geschiedenis en vooral de rol daarin van de Oranjes. En ook waarom in ons land een vorst niet gekroond maar ingehuldigd wordt. Wie beter dan Wim Kroon – oud-gids van paleis Het Loo – weet de interessante details en verhalen. Op de laatste Nutsavond van dit seizoen kleuren we oranje.

Tot 1795 waren wij nog een republiek toen de Fransen ons inlijfden maar na 1813 werd dat totaal anders. De Fransen beloofden ons weliswaar vrijheid, gelijkheid en broederschap maar dit bleek al gauw meer een leuze te zijn dan werkelijkheid. Na achttien lange jaren van bezetting waren de Nederlanders hun bewind meer dan ook beu en werd verlangend uitgekeken naar de komst van een Oranje.

Oranje Boven: leve de vrije zee

Gehoopt werd dat hij (Willem Frederik) na de val van Napoleon Nederland weer haar glans en glorie zou teruggeven. De prins werd gevraagd de open plaats van zijn vader –stadhouder Willem V- in te nemen en in 1813 landde hij op het strand bij Scheveningen en werd begin 1814 ingehuldigd onder de titel 'soeverein vorst'. Op 21 september 1815 volgde zijn inhuldiging tot 'Koning der Nederlanden' en vanaf dat moment was ons land, samen met de Zuidelijke Nederlanden en Luxemburg, tot een koninkrijk verheven.

Wim Kroon

In de lezing van Wim Kroon zult u allerlei bijzonderheden horen over de elkaar opvolgende vorsten en vorstinnen. We kennen hem van zijn boeiende lezing vorig jaar over de reis st-Petersburg naar Moskou. Hij is gepensioneerd leraar geschiedenis en na zijn werkende leven is hij gevraagd als gids actief te zijn op Paleis Het Loo. Hij geeft daar onder meer lezingen voor de medewerkers binnen het paleis. Zijn liefde voor vaderlandse historie komt tot uiting in de boeken die hij erover schreef (bv Thuyss opt Loe, 1997/2000) . Hij verzorgt nog regelmatig boeiende lezingen, met vele anekdotes over het Huis Oranje-Nassau. Zijn presentaties gaan vergezeld van aantrekkelijk beeldmateriaal. Deze bijzondere lezing is toegankelijk voor iedereen en vindt plaats op 23 april aanstaande om 20.00 uur in Ellens restaurant (zaal is open om 19.30 uur). Toegang is gratis voor leden van ’t Nut maar ook anderen zijn hartelijk welkom tegen betaling van €4,- inclusief een kopje koffie of thee.