Spring naar inhoud

Natuur in de Achterhoek

In de komende ledenbijeenkomst van 19 maart van ’t Nut-Zelhem worden wij getrakteerd op enkele natuurfilms gemaakt in onze mooie Achterhoekse omgeving. Ze zijn gemaakt door Ben Tragter, een bevlogen amateur filmmaker uit Borculo.

De Lebbenbrugge

De voorstelling begint met de het verhaal over de verbouwing van de Lebbenbrugge . Een Achterhoekse boerderij in Borculo met een rijk verleden. Deze film toont de vergroting van de houten opslagschuur tot ontvangstcentrum. Vooraf wordt u door Ben Tragter meegenomen door de rijke geschiedenis van dit pand.

De IJssel bij Gorssel

Daarna volgt een film over de Gelderse IJssel, een rivier met veel gezichten. Dit is een documentaire over de geschiedenis, over de Hanzesteden en de natuur en het landschap van de IJssel. De film volgt de IJssel met grote sprongen vanuit Zwitserland tot in Nederland en dan van Westervoort tot aan de monding in het Ketelmeer met enige uitleg wat er allemaal te zien is als je de IJssel volgt. Onderweg worden de Hanzesteden Doesburg, Zutphen, Deventer en Kampen aangedaan. Tenslotte een film over de Natuurbeleving van Hendrik ten Elsen, zakenman in köttelpeerkes. Hij is kweker van hoogstambomen van oude fruitrassen en heeft zo zijn eigen kijk op de omgeving.

Ben Tragter

Ben Tragter is voorzitter van de videoclub Berkelland met zo’n 20 leden uit Borculo en omstreken. De doelstelling van de club is voor iedereen, die belangstelling heeft, het maken van films steun te bieden onder het motto “hoe verbeter ik mijn films?” Deze kleurrijke lezing is toegankelijk voor iedereen en vindt plaats op 19 maart aanstaande om 20.00 uur in Ellens restaurant (zaal is open om 19.30 uur). Toegang is gratis voor leden van ’t Nut en voor anderen voor € 4,00 incl. koffie.