Spring naar inhoud

Lachen met schilder Jan Steen

Vrolijk huishouden (1670)

[lezing Iris Maalderink]

Het huishouden van Jan Steen is spreekwoordelijk bekend: lachende, drinkende en feestende mensen.

Deze vrolijke gezelschappen bewonen interieurs waar chaos overheerst en rommel zich over de hele ruimte verspreidt. Jan Steen zelf komt uit levensbeschrijvingen ook naar voren als losbol, maar hoogst waarschijnlijk lieten de schrijvers zich meer leiden door  de schilderijen die hij maakte, dan door de werkelijkheid. In de vermakelijke scènes die Steen schildert, toont de kunstenaar de zwaktes van de mens die ook nu nog heel herkenbaar zijn.

Jan Steen (1626-1679)

Zijn werken zijn niet alleen ter lering, maar zeker ook ter vermaak. Naast deze scènes uit het dagelijks leven, schilderde Jan Steen ook Bijbelse thema’s, verhalen uit de mythologie en portretten.

Deze interessante lezing is toegankelijk voor iedereen en vindt plaats op maandag 15 oktober aanstaande om 20.00 uur in Ellens restaurant (zaal is open om 19.30 uur). Toegang is gratis voor leden van ’t Nut maar ook anderen zijn hartelijk welkom tegen betaling van €4,- inclusief een kopje koffie of thee.

Iris Maalderink

Iris Maalderink is kunsthistorica en werkt onder andere als rondleidster in het Kroller-Muller Museum, Museum MORE in Gorssel en in Kasteel Ruurlo; daarnaast geeft zij al ruim tien jaar cursussen kunstgeschiedenis.